Друзі, зараз поговоримо про основні компоненти будь-якої готової оливи - це базова олива, яка займає близько 80% в готовому продукті, інші 20% - присадки.
На сьогоднішній день існує 5 видів базових олив, активно застосовується 3:
1. Група I - найнижчий клас, по суті це нафта першого очищення - мінеральні
2. Група II - оливи, що пройшли додаткову обробку (менше парафінів, стабільні до окислення і температур, максимально очищені від сірки).
3. Група III - оливи, що пройшли багаторазову обробку, це максимум якості, вдалого домогтися вченим використовуючи нафту за основу.
4. Група IV - поліальфаолефіни (ПАО), виробляються в складних установках з природного газу. (Дуже висока окислювальна стабільність, дуже низька температура замерзання, виняткові експлуатаційні характеристики)
5. Група V - інші базові оливи (оливи на рослинній основі, естеровій) - за характеристиками схожі з ПАО, просто на іншій основі.
До середини 2006 року «синтетика» називали базові оливи IV і V Груп. Зараз виробникам дозволено в назві своїх продуктів, отриманих на основі II, III, IV і V Груп, згадувати слово «синтетика» в різних контекстах. «Мінеральнима» залишилися тільки матеріали Групи I.
Чим вище група базової оливи- тим високоякісних продуктів і, відповідно, дорожче. IV і V-приблизно в 4 рази дорожче I.
Використовувати оливи IV і V груп в звичайному циклі руху економічно не обґрунтоване і не правильно, олива постаріє за параметрами вбирання сажі, наприклад, або інших властивостей, навіть не почавши свою роботу в максимально екстремальних умовах яких не було, або механізм на них навіть не розраховував.
EUROSTANDART - використовує для своїх продуктів в основному II, III групи, іноді де це дійсно потрібно застосовується IV в різних пропорціях.